Vandaag start de ‘Week van de Ontmoeting’ (28 september t/m 4 oktober), een onderdeel van het actieprogramma Eén tegen Eenzaamheid, georganiseerd door het ministerie van VWS. Hoe voorkom je eenzaamheid? Dit is een belangrijk vraagstuk waar De ZorgSpecialist, oprichter van het Odensehuis Velsen, veel aandacht aan besteedt. Mandy van der Horst, coördinator Odensehuis Velsen: ”Precies een jaar geleden zijn we gestart met de BeLEEFeniZ en ThuiZ in de Buurt. Met het organiseren van aansprekende activiteiten willen we het LeefPlezier vergroten en voorkomen dat kwetsbare mensen vereenzamen. Het past bij de visie van De ZorgSpecialist dat mensen midden in de samenleving thuishoren. Niet aan de zijlijn, maar actief er middenin.”
Activiteiten
Nieuwe sociale contacten en ontmoetingen? Samen praten en plezier maken? De activiteiten van De ZorgSpecialist maken dit mogelijk! Iedere donderdag staat er een BeLEEFeniZ op het programma. Bedoeld voor actieve mensen met (beginnende) geheugenproblemen. Van een rondleiding in het AZ stadion tot een bezoek aan een museum of een potje jeu de boules. De activiteiten zijn op wisselende locaties in en rondom de gemeente Velsen.
Daarnaast wordt er iedere zaterdag een wandeling georganiseerd voor de inwoners van de gemeente Velsen. In het bos, door de duinen of over eeuwenoude landgoederen. Bij ThuiZ in de Buurt gaat het om samen bewegen, praten en genieten.
Lien, één van de vaste bezoekers van het Odensehuis Velsen, gaat iedere week mee op pad. Lien: “Daar mag niets tussen komen. Mijn man houdt alle afspraken bij. Als ik naar de tandarts moet, mag dit niet op een donderdag of zaterdag. De uitstapjes zijn helemaal te gek, echt fantastisch!” (Lees het interview met Lien)
Het Odensehuis
Het Odensehuis is een gezellige ontmoetingsplek voor mensen met (beginnende) geheugenproblemen. Ook mantelzorgers, familie en vrienden zijn welkom. In het Odensehuis vinden bezoekers steun, kracht, herkenning en erkenning. Dit geldt zowel voor mensen met geheugenproblemen áls voor de mantelzorgers. Samen spelen we een spelletje domino, drinken we een kop koffie of maken we de lunch klaar.”
Lien vertelt hoe het Odensehuis haar leven heeft veranderd. “Ik ben vrijer geworden, ik zit niet in een hoekje. Ik ben vrolijker en denk minder aan mijn geheugenproblemen. Je hoeft niet alles samen te doen, je bent jezelf. Dat is zó fijn. Je komt in gesprek met andere mensen.” (Lees het interview met Lien)
Interesse?
Kent u iemand met (beginnende) geheugenproblemen of wilt u zelf deelnemen aan onze activiteiten? Klik hier voor meer informatie en het complete programma. Of wellicht heeft u interesse in een bezoek aan het Odensehuis in Heemskerk of IJmuiden? Bel gerust naar Mandy van der Horst (06-15415103) voor meer informatie. Deelname aan het Odensehuis is kosteloos, er is geen indicatie vanuit de gemeente of zorgverzekeraar nodig.
Eerdere artikelen:
Het Odensehuis versus het Vogelhuis
De BeLEEFeniZ: daar mag niets tussen komen!
‘Camping Odense’ is gestart!