‘Zorg voor iedereen’, dat is het thema van Wereld Parkinson Dag op 11 april 2024. Wat verstaat De ZorgSpecialist onder goede zorg en hoe maken ze het toegankelijk voor iedereen? Naast zorgvormen als Kleinschalig Wonen en BeterThuiZ, organiseert De ZorgSpecialist sinds 6 maart 2024 bokstrainingen voor mensen met Parkinson in de Odensehuizen Velsen en Heemskerk.
Opboksen tegen Parkinson
Parkinson is de snelst groeiende hersenziekte ter wereld. De ziekte kan het uitvoeren van de meeste eenvoudige taken lastig maken. Onderzoek toont aan dat intensief sporten de progressie van Parkinson vertraagt (bron). Voor mensen met Parkinson is het daarom van belang om zowel fysiek als mentaal actief te blijven.
Van de zestig onderzochte sporten blijkt boksen het effectiefst te zijn. Dé reden dat De ZorgSpecialist is gestart met Parkinson Boxing!
De ZorgSpecialist ontvangt hiervoor financiële steun vanuit het Sport- en Preventieakkoord via SportSupport.
Parkinson Boxing
Parkinson Boxing is een vorm van non-contact boksen waarbij Parkinson de tegenstander is. Bij non-contact boksen wordt er gebokst tegen bokszakken, stootkussens of bokshandschoenen. Niet tegen elkaar dus. De boksoefeningen worden gecombineerd met oefeningen voor balans, coördinatie en kracht. Filip Deri, sportcoach Odensehuizen Velsen en Heemskerk: “Mensen met de ziekte van Parkinson hebben vaak moeite met het doen van meerdere dingen tegelijk. Daarom komt het uitvoeren van dubbeltaken altijd aan bod tijdens de trainingen. Denk bijvoorbeeld aan tegelijkertijd stoten, balans houden én het in de gaten houden van de stootkussens.”
De eerste training
Piet van der Bijl (71) heeft de ziekte van Parkinson en bezoekt al jaren met regelmaat het Odensehuis in Heemskerk. Samen met Filip is Piet al een paar weken aan het oefenen met boksen en op woensdag 6 maart is het dan zover: de eerste officiële Parkinson Boxing training. Een primeur! Piet is enthousiast: “Zodra ik de bokshandschoenen aantrek, krijg ik direct een goed gevoel. Ik heb er echt zin in!”
Vandaag is Piet de enige deelnemer, morgen in het Odensehuis Velsen in IJmuiden zijn ze met zijn vieren. Filip: “Ik verwacht dat er steeds meer deelnemers zullen aanhaken. Bij de aankondiging van Parkinson Boxing in de Odensehuizen werd er in eerste instantie verrast gereageerd, maar men wordt steeds enthousiaster.”
Tijd om te boksen
Parkinson Boxing is Piet niet onbekend. “In een magazine van een Parkinson vereniging las ik al over de positieve effecten die boksen op de ziekte heeft. Het trok direct mijn aandacht. Toen ik hoorde dat De ZorgSpecialist zou starten met bokstrainingen voor mensen met Parkinson, twijfelde ik geen moment om me aan te melden.” En zo geschiedde: zijn eerste officiële Parkinson bokstraining is een feit.
Zodra Filip en Piet klaar zijn met een korte warming up, gaat de bokstraining echt beginnen. In de sportzaal staat een grote bokszak. Onder begeleiding van coach Filip begint Piet in zijn eigen tempo zijn stoten te oefenen. Er komen diverse stoten en technieken aan bod, waarbij de balans en coördinatie van Piet worden uitgedaagd. Geleidelijk wordt het tempo verhoogd, maar Piet kan het goed bijhouden. Filip: “Boksen is heel veelzijdig. Het is een actieve bezigheid waar je zowel met je lichaam als met je hoofd bij moet zijn. Het uitvoeren van dubbeltaken heeft een positieve impact op de fysieke en mentale gezondheid.”
Fysieke vooruitgang
Als Filip halverwege de training merkt dat Piet er goed in zit, wordt de intensiteit verder opgevoerd. Filip gebruikt zijn bokshandschoenen als stootkussens en Piet deelt rake stoten uit. Naar eigen zeggen merkt Piet fysiek gezien nog niet veel verbetering, al denkt coach Filip daar anders over. “Piet heeft grote stappen gemaakt in zijn kracht, flexibiliteit, snelheid en balans. Ik merk dat hij steeds beter wordt in het boksen.” Piet geeft toe dat hij hoge eisen stelt aan zichzelf. “Ik leg de lat hoog voor mezelf. Ik wil de stoten en technieken gewoon écht goed uitvoeren.” Aan motivatie geen gebrek bij deze fanatiekeling!
LeefPlezier
Met Parkinson Boxing wil De ZorgSpecialist de kwaliteit van leven van mensen met Parkinson een boost geven. Karin van der Meij, coördinator sport Odensehuis: “Het past bij onze visie dat mensen met Parkinson midden in de samenleving thuishoren. Niet aan de zijlijn, maar actief er middenin. Met Parkinson Boxing hopen we het LeefPlezier te vergroten.” Piet: “Ik haal veel plezier en voldoening uit het boksen. Voor mij is het een vaste activiteit die in mijn wekelijkse bezigheden terugkomt.”
Samen vechten tegen Parkinson
Volgens Filip staat Parkinson Boxing bij de Odensehuizen nog in de kinderschoenen. Filip: “We zijn from scratch begonnen. Ik heb een opleiding voor boksinstructeur gevolgd en ben vervolgens samen met Piet de techniek en enkele basisstoten gaan oefenen.” In de nabije toekomst wil Filip de bokstrainingen steeds meer gaan uitbreiden met complexere technieken en stoten. Hij benadrukt dat de trainingen altijd worden afgestemd op de deelnemers. “Het is het belangrijkste om het tempo van de deelnemers te volgen. Ik word er heel blij van om mensen iets te leren en om tegelijkertijd vooruitgang te merken in hun fysieke en mentale gezondheid. Samen vechten we terug tegen Parkinson!”
Interesse in Parkinson Boxing?
Boksen voor mensen met Parkinson is tweemaal per week in de Odensehuizen Velsen en Heemskerk. De lessen duren 45 minuten. Iedereen met Parkinson is welkom, óók mensen die geen zorg krijgen van De ZorgSpecialist. Interesse? Bel voor meer informatie of kom langs bij één van de Odensehuizen.