'De BeLEEFeniZ: daar mag niets tussen komen!'
Lien is één van de vaste deelnemers van het Odensehuis Velsen in IJmuiden. Vandaag staat er weer een BeLEEFeniZ op het programma en Lien is er klaar voor. Prachtig gekleed, met vrolijke kleuren. Ze heeft er zin in, het enthousiasme spat van haar gezicht. Voordat ze met de andere deelnemers richting het Archeologisch Museum in Haarlem vertrekt, vertelt ze over haar ervaringen bij het Odensehuis.
Het eerste bezoek
Eind 2022 krijgt Lien de diagnose ‘alzheimer’. Een schok, maar dankzij de hulp van Casemanager Dymph Eldering besluit ze niet bij de pakken neer te zitten. Dymph vertelt haar over het Odensehuis Velsen en hoe het een fijne manier biedt om de geest te verruimen.
Lien: “Ik besloot eens te gaan kijken. Het gewoon te proberen.” Lien vertelt dat ze gelijk enthousiast was. “De mensen zijn hier allemaal hetzelfde. Ik was niet nerveus. Ik dacht: dit is wel iets voor mij! Ik houd erg van muziek en op een gegeven moment ging ik zelfs zingen! Ik dacht alleen maar: wat is dít leuk, zeg!”
De tweede keer neemt Lien twee Lp’s mee. Eén van Rob de Nijs en één van Willeke Alberti. Dit initiatief werd goed ontvangen en gewaardeerd. Vanaf dat moment is ze een vaste deelnemer van het Odensehuis.
Iedere maandag, donderdag en zaterdag is ze van de partij en geniet ze met volle teugen. “Je hoeft niet alles samen te doen, je bent jezelf. Dat is zó fijn. Je komt in gesprek met andere mensen. Ik geef het ook vaak door aan anderen: het Odensehuis is geweldig.”

Het Odensehuis
Mandy van der Horst is coördinator van het Odensehuis. Ze glimlacht als ze de woorden van Lien hoort. Mandy legt uit dat dit precies de kern van het Odensehuis is: een gezellige ontmoetingsplek voor mensen met (beginnende) geheugenproblemen. “Samen spelen we een spelletje domino, drinken we een kop koffie of maken we de lunch klaar. Deelnemers kunnen creatief aan de slag in het atelier of gewoon de krant lezen. Alles mag, niets moet.”
Lien vertelt hoe het Odensehuis haar leven heeft veranderd. “Ik ben vrijer geworden, ik zit niet in een hoekje. Ik ben vrolijker en denk minder aan mijn geheugenproblemen.” Lien vertelt over haar verleden. Hoe ze met verstandelijk gehandicapten heeft gewerkt en hoe ze in het ziekenhuis het beddentransport verzorgde. In Amstelveen werkte ze voor Wella en zorgde haar man thuis voor de tweeling. Ze was altijd bezig en onder de mensen. “Juist daarom is het zo fijn om hier nu ook anderen te ontmoeten. Hier vind ik begrip, maar ik begrijp de anderen ook. Dat is zo fijn.”
Van BeLEEFeniZ naar BeLEEFeniZ
Naast de activiteiten in het Odensehuis zijn er ook de uitstapjes buiten de deur. Zo is er op donderdag de BeLEEFeniZ, een dag eropuit voor actieve mensen met (beginnende) geheugenproblemen. Lien gaat iedere week mee op pad. Ze vertelt: “Daar mag niets tussen komen. Mijn man houdt alle afspraken bij. Als ik naar de tandarts moet, mag dit niet op een donderdag. De uitstapjes zijn helemaal te gek, echt fantastisch!”
Op de vraag welke BeLEEFeniZ haar vooral bij staat, komt Lien met een verrassend antwoord: het bezoek aan het AZ stadion in Alkmaar. “Ik vond het geweldig. Bij ons in de familie is iedereen voetballer. Mijn man heeft jarenlang als vrijwilliger bij SVIJ gewerkt. Hij is er zelfs voor geëerd.
In het stadion heeft Lien haar ogen uitgekeken. “Wat is dat mooi, zeg. Schitterend. Het gras lijkt wel kunstgras. Het is allemaal zo groot. Het is gewoon geweldig!”
Levensgenieter pur sang
Terwijl Lien in geuren en kleuren vertelt over haar ervaringen, stroomt de ruimte langzaam vol met de andere deelnemers voor de BeLEEFeniZ van vandaag. Er worden handen geschud, de koffie wordt ingeschonken en een schaaltje met stroopwafels gaat rond. De sfeer is vrolijk, uitgelaten. Iedereen komt met een lach binnen. Lien geniet zichtbaar. “Het is fijn om weer samen te zijn. Er worden geintjes gemaakt. Je moet niet te serieus zijn.” Op dat moment stelt iemand zich in het gezelschap voor als Ruud Lubbers. Bij zijn ‘’Ken je die?” wordt er hartelijk gelachen. Lien lacht. “Precies dit. Ik vind dit heerlijk!”
Het interview met Lien zit erop. Wát een levensgenieter pur sang. Trots draagt ze het ‘vergeet-mij-niet-speldje van Alzheimer Nederland. Mede dankzij de tip van haar casemanager en de mogelijkheden van het Odensehuis Velsen geniet ze vol van het leven!
Interesse?
Kent u iemand met (beginnende) geheugenproblemen of heeft u zelf interesse in een bezoek aan het Odensehuis in Heemskerk of IJmuiden? Bel naar Mandy van der Horst (06-15415103) voor meer informatie.
Deelname aan het Odensehuis is kosteloos, er is geen indicatie vanuit de gemeente of zorgverzekeraar nodig.