Van de overgang tot... mindfull leven!
De overgang. Wat is het eigenlijk? Wat gebeurt er in je lichaam? Waar kun je last van hebben en wat kun je er aan doen? Op 8 maart stond ‘de overgang’ in de spotlights tijdens een Kennissessie van De ZorgSpecialist. De bijeenkomst was een groot succes: de behoefte aan begrip, kennis en erkenning is groot. Samen zorgen we voor empowerment!
Kennissessie 'De Overgang'
De kennissessie wordt geleid door Harriët van Nieuwenboer. Als overgangsconsulente weet zij alles over de overgang. Na een kort stukje theorie stelt Harriëts de vraag: “Wie heeft er wel eens last van opvliegers?” Er gaan direct verschillende handen de lucht in. Eén iemand zwaait nadrukkelijk met beide handen in de lucht. Het gelach dat hierop volgt, is typerend voor de avond. De sfeer is luchtig en gezellig. Er wordt veel gelachen, maar er worden ook serieuze ervaringen gedeeld. Het is duidelijk dat er behoefte is om over de overgang te praten. Alle vrouwen krijgen er mee te maken en erover praten maakt al zo’n verschil.

Harriët van Nieuwenboer, overgangsconsulente:
“Zo rond de 45-47 jaar ervaren vrouwen in Nederland de eerste klachten. Het motto ’je moet er even doorheen’ is niet de juiste insteek. Zeker als je je beseft dat overgangsklachten wel tien jaar kunnen duren. De één heeft er meer last van dan de ander. Feit is dat als je fit de overgang in gaat, je minder klachten zult ervaren.”
Wapperen
De opvlieger is een typische klacht van de overgang. Door hormoonwisselingen is de ‘natuurlijke thermometer’ van de vrouw van slag. Het gevolg? Een plotselinge warmteaanval of hevige transpiratie. De opvlieger kent veel triggers: koffie, thee, alcohol, suikers of bijvoorbeeld pittig eten. Ook gemberthee en sinaasappelsap blijken een no go. Zelfs het vasthouden van de strijkbout of een kop thee kan al een opvlieger tot gevolg hebben. Wat doe je er aan? De één zweert bij supplementen en de ander heeft een eenvoudige tip: laagjes dragen en gewoon wapperen. ‘’Bij voorkeur de familie laten wapperen!”
Er is van alles aan te doen!
Tijdens de kennissessie wordt er gesproken over diverse klachten. Soms zorgen kleine tips al voor verbeteringen. Last van droge ogen? Drink veel water of draag een zonnebril in de zomer. Last van stemmingswisselingen? Banaan, ei of pure chocolade zorgen voor een betere stemming. Of neem, tegen slapeloze nachten, ’s avonds een bakje kwark met banaan of honing. Soms is het eenvoudigweg een kwestie van accepteren en er het beste van maken.
Er zijn ook vrouwen in de overgang die te maken hebben met langdurige, heftige klachten. Ernstige stemmingswisselingen, botontkalking of bloedarmoede. Het is goed om te weten dat je met klachten bij de huisarts of overgangsconsulente terecht kunt. Misschien biedt hormoontherapie uitkomst of helpt het om vitamine D te slikken en meer calcium te consumeren.
Erkenning
Wat ook helpt? De erkenning van naasten en collega’s! Hier zijn ook de mannen en jonge(re) vrouwelijke collega’s aan zet. Waarom wel een kop koffie halen voor die zwangere collega met slapeloze nachten, maar niet voor die collega in de overgang? Steun elkaar, empower elkaar en maak er af en toe een grapje over. Het is nu eenmaal zo, het is een levensfase. Wapper er, indien nodig, met zijn allen op los!

Karin van der Meij, vitaliteitscoach van De ZorgSpecialist:
”Op dit moment zitten er 1,8 miljoen vrouwen in de overgang. Hiervan werkt 60%. Hoe om te gaan met de overgang op jouw werk? Heb je last van gewrichtsklachten? Kijk of je jouw werk kunt aanpassen. Of je samen met collega’s tot een oplossing kunt komen. Wat geeft jou het meeste plezier? Kijk of je dit kunt uitbouwen, zodat jouw werk jou meer energie geeft. Heb je last van omgevingsgeluiden en tikt jouw collega onverdraaglijk hard met de vingers op het toetsenbord? Draagt een koptelefoon met noise cancelling. Probeer in oplossingen te denken en vraag, indien nodig, om hulp.”
Metime & Mindfulness
Harriët benadrukt dat het belangrijk is om af en toe een moment voor jezelf te pakken. Het hoeft maar kort te duren, een micromoment om de hormoonspiegel weer te herijken. Stress zorgt ervoor dat er meer adrenaline en cortisol hormonen wordt aangemaakt, met als gevolg meer kans op opvliegers. Een kort moment van metime biedt uitkomst.
Karin legt uit: “In de zorg draait het om het zorgen voor anderen. Je moet jezelf alleen niet vergeten! Een simpele ademhalingsoefening kan al een verschil maken. Haal bijvoorbeeld drie keer adem waarbij je drie seconden inademt en zes seconden uitademt.”
Om medewerkers te helpen om bewuster te leven, organiseert De ZorgSpecialist vanaf 17 april een 8-weekse mindfulness training. Hoe kun je accepteren wat niet te veranderen is? Hoe kan een aandachtsoefening je helpen in het gejaagde leven anno 2023? In acht sessies leren deelnemers omgaan met stress. Ze ontdekken hoe je milder kunt zijn voor jezelf en voor anderen. Hoe je meer uit het leven kunt halen, hoe fijn is dat!
Werk jij bij De ZorgSpecialist en heb je interesse in de 8-weekse mindfulness training? Check Zupernet!

Nog vragen over de overgang?
Als vitaliteitscoach helpt Karin graag op het gebied van gezondheid en levensstijl. Werk je bij De ZorgSpecialist en heb je vragen over de overgang? Stuur Karin een e-mail. Ze staat voor je klaar!