De overgang: van taboe naar empowerment!
Last van opvliegers? We doen er vaak een beetje lacherig over. Er ligt nog altijd een taboe op de overgang. We denken al snel ‘niet zeuren, het gaat vanzelf weer over’. Deze instelling helpt natuurlijk niet. Zeker als je je beseft dat overgangsklachten wel tien jaar kunnen duren. Het is helemaal niet nodig om met stemmingswisselingen of slapeloosheid rond te lopen. Er is van alles aan te doen. Maar het begint met begrip, kennis en erkenning! Karin van der Meij werkt al ruim vier jaar voor De ZorgSpecialist en weet alles van de fysieke en mentale gezondheid. Ze benadrukt het belang van het bespreekbaar maken van ‘de overgang’.

Karin van der Meij, vitaliteitscoach:
“Uit onderzoek blijkt dat 80% van de vrouwen die in de overgang is klachten ervaart. Hiervan geeft 55% aan dat de klachten ook invloed hebben op hun werk. Hoe kan De ZorgSpecialist rekening houden met de overgang en werknemers ondersteunen? Hoe maken we van de overgang geen taboe, maar zorgen we voor empowerment?”
Begrip
Om de kennis en het begrip te vergroten, organiseert De ZorgSpecialist een kennissessie voor haar medewerkers. Karin: “We praten zó weinig over de overgang. Als kersverse moeder krijg je veel begrip voor slapeloze nachten, maar heb je last van slapeloosheid door opvliegers? We praten er liever niet over. Is het schaamte? Is het uitspreken van de ‘overgang’ een bevestiging van ‘ouder worden’? Zo zonde! Alle vrouwen krijgen er mee te maken en erover praten maakt al zo’n verschil.”
Kennis
Welke klachten horen bij de overgang? Welke invloed heeft dit op jouw werk en jouw werkomgeving? Karin: “De opvliegers kennen we allemaal. Er zijn echter zoveel andere klachten die je misschien niet verwacht bij de overgang. Denk aan gewrichtspijn, een neerslachtig gevoel of vergeetachtigheid. Als je weet waar je klachten vandaan komen, geeft dat vaak al rust en zelfvertrouwen. Je kunt dan gericht op zoek naar hulp.”
Harriët den Nieuwenboer is dé expert op het gebied van de overgang. Als verpleegkundig overgangsconsulente is zij aangesloten bij de VVOC (Vereniging Verpleegkundig Overgangs-consult). Bij de Kennissessie deelt zij op een leuke en interactieve manier haar kennis.
Karin: “Hoe kun je jouw leefstijl inzetten om met minder klachten door de overgang te gaan? Het gaat niet alleen om gezond eten, maar ook om ontspanning, de juiste mindset, goed slapen en een fijne werkomgeving. Het is belangrijk dat medewerkers weten dat ze bij hun leidinggevende, bij HR of bij mij terecht kunnen met overgangsklachten. Dat we samen zoeken naar een goede manier om hier mee om te gaan.”
Werk jij bij De ZorgSpecialist en wil je naar de Kennissessie komen? Via de e-mail heb je een uitnodiging ontvangen. Of meld je aan via Zupernet!

En verder?
Karin: “De kennissessie is een eerste stap. Hier blijft het niet bij! In het voorjaar start ik weer met mindfulnesstrainingen. Zo help ik medewerkers om mindful te leven, bewuster en in het hier en nu.”